Ми уважно розглянули 10 найпоширеніших кухонних помилок і з’ясували, звідки взялися ці помилки та чи актуальні вони сьогодні.

Обсмажене м’ясо закриває пори

Шматок м’яса складається з м’язових волокон і практично немає жодного часу. Мета обсмажування – отримати бажаний та відомий смак страви. Обсмажування дозволяє з’явитися рум’яній скоринці, що надає м’ясу яскравого і привабливого вигляду. Апетитно обсмажений шматок м’яса найкраще доготувати в духовці при нижчій і щадній температурі. Але є і варіант «зворотного приготування» – м’ясо повільно готується в духовці при температурі близько 100 °, а потім інтенсивно обсмажується на сковороді або деку. Як показує практика та публікації фахівців зі здорового харчування, це найбільш правильний та безпечний шлях.

Розморожування продуктів у гарячій воді

Існує хибна думка, що глибоко заморожені продукти допустимо розморожувати в теплій або навіть гарячій воді. По можливості цієї процедури слід уникати. При такому поводженні із заморожуванням виникає серйозний ризик збільшення колоній шкідливих бактерій, а в деяких випадках і сальмонели. М’ясо та рибу необхідно розморожувати повільно та бажано в холодильнику. Було б непогано використовувати при цьому сито чи ґрати, щоб рідина могла вільно стекти.

З іншого боку, специфіка приготування, скажімо, овочевих страв дозволяє їх замороженими одразу додавати у соуси чи бульйони. Це цілком допустимо за нормальної санітарної обробки продукту. Сучасні мікрохвильові печі, до речі, також пропонують функцію розморожування.

Яйця перед очищенням слід охолодити у воді

Ще одна помилка полягає в тому, що яйця після варіння слід охолоджувати у холодній воді. Однак це не має жодного відношення до того, чи легше чи складніше нам буде очистити яйце. Причиною складнощів з очищенням є фактор свіжості. Свіжі яйця, важче чистити, оскільки шкаралупа через фізіологічні особливості щільніше прилягає до внутрішньої частини яйця.

Свіжі продукти корисніші за заморожені

Свіжозібрані фрукти та овочі смачні та корисні. Риба та морепродукти також мають просто феєричний смак, якщо їх зловили нещодавно. Але на практиці доступність таких свіжих продуктів рідкість. Не всі ми живемо біля моря чи поруч із фермою. І тут виникають перші страхи та помилки. Потенційний ризик того, що вітаміни та решта букету поживних речовин будуть буквально розгублені при заморожуванні та транспортуванні, не дає нам спокою. Однак все не так жахливо… В даний час ви напевно можете насолоджуватися замороженою версією своїх улюблених делікатесів. Відразу після збору продукти піддаються шоковому заморожуванню при температурі -40°, завдяки чому зберігається близько 80% поживних речовин та вітамінів.

Вставити ложку в шийку пляшки, щоб шампанське не втрачало вуглекислий газ.

 

Наступна помилка, яка не здає свої позиції. Вплив ложки на вихід вуглекислого газу з ігристого вина… Це швидше за прийняття бажаного за дійсне. Після того, як ви відкрили ігристе вино, його слід випити швидко або використати спеціальну пробку для газованих вин. Їхній асортимент широко представлений у профільних магазинах. Це може стати, до речі, добрим, доречним подарунком. Приємна дрібниця на кухні ваших друзів…

Якщо посолити воду для варіння перед приготуванням, час приготування триватиме.

Чергова помилка про приготування їжі та, зокрема, макаронів. Багато хто дотримується думки, що сіль слід додавати лише тоді, коли вода вже закипіла, інакше час варіння збільшиться. Це неправда. На час приготування не впливає те, коли та як ви додаєте сіль. Важливо, в принципі, посолити воду, інакше макарони будуть прісними, і їх навряд чи врятують соуси.

У воду для варіння макаронів потрібно додавати масло.

Вважається, що цей міф є пережитком 50-х років і родом з Італії. Однак італійці не додають олію у воду. Вони дістають макарони, приготовані аль денте, з води і додають їх прямо в соус, щоб макарони добре вбрали аромат. Що потрібно макаронам, щоб вони не злиплися, то це велика каструля і велика кількість води, в якій вони можуть вільно варитися.

Алкоголь повністю випаровується під час приготування

Соус матиме чудовий смак, якщо його розбавити, наприклад, червоним вином або додати вино у процесі кип’ятіння. Проте алкоголь не випаровується повністю. Після нетривалого деглазування у соусі залишиться 85% алкоголю, а за годину його все ще буде 35%.

Повний холодильник споживає більше енергії

Насправді можна було б припустити, що повний холодильник потребує більшої електроенергії, ніж порожній, але це не так. Більшість продуктів у холодильнику мають досить високий вміст води. Після охолодження вони зберігають низькі температури довше, ніж навколишнє повітря. Повітря швидко виходить із напівпорожнього холодильника під час відкриття дверей і його доводиться знову охолоджувати. Охолодження їжі, що міститься в холодильнику, вимагає значно менше електроенергії, ніж у випадку порожньої холодильної шафи.

Відкриті консервні банки краще зберігати у холодильнику

Ця помилка може мати серйозні наслідки для здоров’я, оскільки відкриття консервної банки порушує її герметичність і може спричинити руйнування внутрішнього «захисного шару». Як наслідок, хвороботворні речовини можуть проникнути власне в продукт і стати причиною хвороби. Вміст консервної банки після розтину необхідно відразу ж перекласти в скляний, емальований або керамічний посуд!